Uitvaartspreker

 

 

Praten over de dood is niet langer een taboe. Toch is het nog steeds niet voor iedereen even makkelijk om erover te praten. Een persoonlijke afscheidsdienst is mede daardoor steeds belangrijker geworden. Een afscheidsdienst die niet meer standaard in de kerk of het uitvaartcentrum wordt gehouden. Regelmatig is er een locatie die voor de overledene belangrijk of kenmerkend is geweest en kan de afscheidsdienst daar gehouden worden.

 

Wat voor een persoonlijke afscheidsdienst geldt, geldt ook voor het in memoriam, de toespraak over het leven van de overledene. Vaak is het schrijven en uitspreken ervan voor de nabestaanden te emotioneel. Begrijpelijk want de dagen na het overlijden zijn immers heel intens. Iedereen moet zijn of haar verdriet verwerken terwijl er daarnaast op korte termijn veel geregeld moet worden. Je leven zit als het ware in een rollercoaster.

 

Als gecertificeerd uitvaartspreker neem ik dit graag van jullie over. Ik spreek uitgebreid met de familie over wie de overledene was, de bijzondere momenten in zijn of haar leven, jullie herinneringen. Van al die informatie maak ik een mooi en herkenbaar verhaal dat het leven van en de herinneringen aan de overledene liefdevol en respectvol weergeeft.

 

 

 

 

Werkwijze

 

Een paar dagen na het overlijden kom ik op bezoek om met jullie als nabestaanden te bespreken wat voor afscheid jullie voor ogen hebben. Niet alleen maak ik in overleg en samen met iedereen een persoonlijk verhaal over de overledene maar bied ik jullie ook een luisterend oor. Alles om tijdens het afscheid een verhaal te kunnen vertellen dat herinneringen oproept over wie hij of zij was en wat hij of zij voor jullie heeft betekend. Jullie laten mij als het ware in zijn of haar leven stappen.

 

Het in memoriam gaat over de rol die de overledene in jullie leven heeft gespeeld, waar hij/zij voor stond en wat nu juist zo herkenbaar aan hem/haar was. De toespraak kan worden aangevuld met muziek, beelden én symbolen. Het is belangrijk om te weten of er tijdens of na mijn afscheidsverhaal ruimte moet zijn voor nog een spreker, bijvoorbeeld een familielid of goede vriend. De inbreng van kinderen, familie en mogelijk kleinkinderen stimuleer ik altijd.

 

Het is een serieus moment maar dat betekent niet dat er niet gelachen kan worden. Het breekt juist de spanning als er een herkenbare karaktertrek of gebeurtenis voorbijkomt, iets dat alleen de overledene maar kon zijn of kon overkomen.

 

De tekst van het in memoriam schrijf ik helemaal uit en stuur ik op voorhand naar jullie toe zodat jullie daar wijzigingen in aan kunnen brengen. Het afscheidsverhaal is in het Nederlands, maar kan ook in het Engels.

 

Voor een afscheid je kun me benaderen via een uitvaartverzorger of begrafenisvereniging. Het is ook mogelijk om rechtstreeks contact met mij op te nemen